Bij Dé Codeerschool helpen we dagelijks basisscholen in heel Nederland met het opzetten en uitvoeren van een gedegen implementatie digitale geletterdheid. Van het schrijven van beleid en het ontwikkelen van leerlijnen tot het inzetten van gespecialiseerde vakleerkrachten. Alles met één doel: alle leerlingen digitaal vaardig maken.
In deze blog ontdek je:
Wat is digitale geletterdheid in het basisonderwijs precies?
Digitale geletterdheid is veel meer dan alleen leren typen of werken met een tablet. Het gaat over de kennis én vaardigheden die leerlingen nodig hebben om zichzelf o.a. digitaal weerbaar, creatief en kritisch te kunnen functioneren in een steeds verder gedigitaliseerde wereld. In het basisonderwijs leggen we hiervoor de basis.
Plan een vrijblijvend adviesgesprek in
Digitale geletterdheid = basisvaardigheid
Vanaf 2023 is digitale geletterdheid officieel erkend als één van de basisvaardigheden, net als taal, rekenen en burgerschap. Dat betekent dat elke basisschool in Nederland de verantwoordelijkheid krijgt om dit structureel aan te bieden. Het is nu nog vrijblijvend, maar dit wordt in de nabije toekomst een verplicht onderdeel van het curriculum van elke school.
Bij Dé Codeerschool zien we in de praktijk hoe groot het verschil is tussen scholen die hier al serieus op inzetten en scholen die nog zoekende zijn. Leerlingen die vroeg starten met digitale vaardigheden hebben een flinke voorsprong. Ze navigeren sneller, denken analytischer en zijn weerbaarder online.
Waarom het nu (en straks) belangrijk is
Digitale geletterdheid raakt bijna elk vak. Leerlingen gebruiken digitale tools bij wereldoriëntatie, rekenen en taal. Ook thuis zijn ze dagelijks online. Door op school gericht te werken aan deze vaardigheden, leren kinderen bewuster, veiliger en effectiever omgaan met technologie.
En minstens zo belangrijk: je bereidt ze voor op de toekomst. Veel beroepen van morgen bestaan nog niet, maar vrijwel allemaal vragen digitale basisvaardigheden. Wie nu geen digitale kennis krijgt, begint straks met een achterstand.
Waarom is digitale geletterdheid verplicht in het basisonderwijs?
Digitale geletterdheid wordt een verplicht onderdeel van het curriculum in het basisonderwijs, zoals bevestigd door het ministerie van OCW in de conceptkerndoelen van maart 2024 (Rijksoverheid.nl). Dat klinkt misschien als ‘weer iets erbij’, maar in de praktijk betekent het vooral dat scholen nu ook officieel verantwoordelijkheid krijgen voor iets wat allang een rol speelt in het dagelijks leven van hun leerlingen.
Digitale vaardigheden in PO als onmisbare basis
De samenleving digitaliseert razendsnel. Van het aanvragen van een paspoort tot het plannen van een treinreis, vrijwel alles gebeurt digitaal. Daarom is het onderwijs nu wettelijk verplicht om hier structureel aandacht aan te geven. Digitale vaardigheden zijn namelijk geen luxe meer, maar een basisbehoefte. Of zoals steeds vaker genoemd wordt: basisvaardigheden digitale geletterdheid.
In de praktijk betekent dit dat leerlingen in groep 1 t/m 8 stap voor stap leren werken met digitale middelen, informatie leren vinden en beoordelen, kritisch omgaan met media en zelfs leren programmeren (de basis dan natuurlijk). Deze ict basisvaardigheden in het basisonderwijs zijn net zo fundamenteel geworden als lezen en rekenen.
Wet- en beleidskaders: waarom deze verplichting er is
De verplichte invoering van digitale geletterdheid komt voort uit onder andere:
-
-
De herziening van het curriculum primair onderwijs, waarbij digitale vaardigheden zijn toegevoegd als kernonderdeel.
-
De maatschappelijke behoefte om jongeren digitaal weerbaar op te laten groeien.
-
Signalering vanuit de Inspectie van het Onderwijs dat het niveau van digitale vaardigheden op veel scholen achterblijft.
-
Beleidsplannen van organisaties als de PO-Raad en SLO, die digitale geletterdheid structureel willen borgen.
-
In het strategisch beleidsplan primair onderwijs van veel schoolbesturen wordt digitale geletterdheid daarom nu al genoemd als prioriteit. Scholen worden aangespoord om hiervoor beleid te maken, leerlijnen te kiezen en experts in te schakelen.
Wat betekent deze verplichting voor scholen?
Voor veel scholen betekent dit een omslag. Je kunt digitale vaardigheden niet ‘erbij’ geven tussen de lessen door. Ze vragen om een doordachte opbouw, passende materialen en idealiter gespecialiseerde begeleiding. Bij Dé Codeerschool merken we dat scholen die hierin investeren, direct verschil zien in betrokkenheid én leerresultaten. Scholen moeten bepalen wie de verantwoordelijkheid draagt, hoe teams worden ondersteund, en welke middelen nodig zijn. Er is afstemming nodig tussen beleid, praktijk en professionalisering. Dit raakt niet alleen ICT-coördinatoren, maar het hele team.
Wat kan ik als school nu doen?
Ben je op zoek naar begeleiding bij beleid, ontwikkelen lesprogramma’s die digitale geletterdheid echt tot leven brengen in de klas? Geen ingewikkeld traject, maar praktische hulp waarmee je direct aan de slag kunt? Dé Codeerschool helpt scholen om overzicht te krijgen én vooruit te komen. We helpen met het implementeren van de digitale geletterdheid in jouw onderwijs.
Onze missie is simpel: zorgen dat jouw leerlingen digitaal vaardig opgroeien, op een manier die past bij jouw school.
Plan een vrijblijvend adviesgesprek in →
Digitale geletterdheid is een wettelijke verplichting, maar vooral ook een kans om leerlingen beter voor te bereiden. Bij Dé Codeerschool helpen we je daar graag bij. Met vakleerkrachten, beleidsondersteuning, implementatie én onze jarenlange praktijkervaring.
Download gratis whitepaper Digitale Geletterdheid →