Manon
Geschreven door: Manon Knoop
25 juni 2025

Mediawijsheid in de klas: tips voor leerkrachten

Steeds meer scholen staan voor de uitdaging om mediawijsheid structureel op te nemen in hun onderwijs. Mediawijsheid is een cruciale vaardigheid binnen digitale geletterdheid, maar veel leerkrachten vragen zich af: hoe geef ik hier op een praktische manier vorm aan in mijn klas? In deze blog leggen we uit wat mediawijsheid inhoudt, waarom het belangrijk is en hoe je er concreet mee aan de slag gaat gebaseerd op onze expertise bij Dé Codeerschool.

In deze blog ontdek je:

 

Waarom is mediawijsheid belangrijk voor leerlingen?

Kinderen groeien op in een wereld vol informatie. Via YouTube, TikTok, Google en WhatsApp worden ze dagelijks blootgesteld aan een overvloed aan beelden, berichten en meningen. Die media hebben invloed op hun denken, gedrag en wereldbeeld. Daarom is mediawijsheid geen luxe meer, maar een essentiële vaardigheid voor leerlingen van nu. Zonder begeleiding kunnen kinderen makkelijk verkeerde informatie geloven, persoonlijke gegevens delen of in contact komen met online risico’s zoals cyberpesten.

Mediawijsheid betekent dat leerlingen kritisch leren kijken naar wat ze zien en lezen. Ze leren het verschil tussen feiten en meningen, tussen reclame en echte informatie, en tussen echte en nepaccounts, en ze weten hoe ze online hulp kunnen vragen, reageren op vervelende berichten en hun grenzen aangeven.

Voorbeelden uit de praktijk:

  • Een leerling ziet een nepnieuwsbericht op TikTok en gelooft het eerst. Later ontdekt hij dankzij klasgenoten en de les dat het niet klopt, omdat ze samen leren hoe je informatie controleert.
  • Een kind ontvangt een vreemd WhatsApp-bericht met een link. Omdat ze in de klas hebben geleerd wat phishing is, klikt ze niet, maar bespreekt het met de ouders.

Mediawijsheid in de klas

Bekijk onze diensten

 

Welke mediawijsheid-vaardigheden hebben leerlingen nodig?

Leerlingen hebben verschillende vaardigheden nodig om goed om te gaan met media. Ze moeten leren hoe ze informatie kunnen zoeken, controleren en gebruiken. Als een leerling bijvoorbeeld iets opzoekt voor een spreekbeurt, moet hij weten welke websites betrouwbaar zijn en welke niet. Dit noemen we informatievaardigheden.

Ook is het belangrijk dat kinderen leren nadenken over wat ze zien op sociale media. Niet alles wat online staat is waar. Ze moeten leren hoe ze nepnieuws kunnen herkennen en begrijpen dat veel berichten bedoeld zijn om te beïnvloeden.

Daarnaast moeten leerlingen veilig leren omgaan met hun persoonlijke gegevens. Ze moeten weten wat ze wel of niet online kunnen delen en met wie. Online gedrag speelt ook een rol. Wat zeg je wel of niet tegen iemand op WhatsApp? Hoe reageer je als je wordt buitengesloten in een groepschat?

Overzicht naar leeftijd:

  • Onderbouw: basis online gedrag, herkennen van reclame, eigen gevoelens benoemen.

  • Middenbouw: eenvoudige informatie zoeken, praten over privacy, leren ‘nee’ zeggen.

  • Bovenbouw: kritisch beoordelen van nieuws, digitale identiteit, cyberpesten aanpakken.

Hoe integreer je mediawijsheid in de klas?

Mediawijsheid krijgt pas echt betekenis als je het onderdeel maakt van de dagelijkse lespraktijk. In plaats van losse lessen, kun je digitale geletterdheid implementeren in het huidige onderwijs. Dat maakt het herkenbaar voor leerlingen én werkbaar voor leerkrachten.

Gebruik bijvoorbeeld een taalles om te praten over reclame en meningen in teksten. Maak het leerproces interactief. Laat leerlingen samenwerken, discussiëren en reflecteren op eigen ervaringen. Denk aan rollenspellen over groepsapps, of opdrachten waarbij ze echt en nep nieuws vergelijken.

Hoe pakt Dé Codeerschool het aan?

Dé Codeerschool helpt basisscholen bij het structureel en praktisch vormgeven van mediawijsheid in de klas. We bieden lessenreeksen die passen bij de leeftijd en het niveau van leerlingen. Onze vakleerkrachten komen op school en geven les in de klas. Dat doen ze op een manier die aansluit bij de belevingswereld van kinderen en de doelen van de school. Zowel zonder als met technologie. Elke school is anders. Daarom werken we met maatwerk. We sluiten aan op jullie visie en bestaande lesaanpak. We hebben ruime ervaring met het begeleiden van scholen door het hele land. Dankzij onze praktische aanpak, inhoudelijke kennis en betrouwbare vakleerkrachten zijn we een bewezen partner in het onderwijs.


Plan een vrijblijvend adviesgesprek in →

Blog

Laat je inspireren en ontwikkelen met onze verhalen, informatie, tips en actualiteiten.

Mediawijsheid in de klas
Hoe leer je kinderen computational thinking?
Digitale geletterdheid Basisonderwijs whitepaper
Basisschoolleerlingen werken op laptops en tablets terwijl hun leerkracht digitale geletterdheid, digitale vaardigheden, mediawijsheid en ICT in het basisonderwijs – essentiële 21e‑eeuwse vaardigheden – begeleidt