Wat is digitale geletterdheid en waarom is het belangrijk in het (speciaal) basisonderwijs en het voortgezet onderwijs??
Digitale geletterdheid omvat de kennis en vaardigheden die nodig zijn om leerlingen goed te laten omgaan met de steeds digitaler wordende wereld, waaronder het gebruik van ICT-tools, het zoeken en verwerken van informatie, en mediawijsheid. In een wereld waarin technologie een steeds grotere rol speelt, is het cruciaal dat leerlingen deze vaardigheden ontwikkelen. Digitale vaardigheden helpen hen om beter voorbereid te zijn op toekomstige banen – want maar liefst 66% van de leerlingen krijgt een baan die nog buiten ons voorstellingsvermogen ligt – en om kritisch om te gaan met digitale informatie.
Denk aan risico’s zoals pesten via social media, het gebruik van zwakke wachtwoorden, het verspreiden van nepnieuws, en de impact van artificiële intelligentie (AI) op ons dagelijks leven. Thuis kunnen digitale kennis en vaardigheden ontbreken, of er wordt hier onvoldoende aandacht aan besteed. Toch is digitale geletterdheid essentieel voor de toekomst van elk kind. Door leerlingen een breed scala aan digitale vaardigheden aan te leren, zoals informatievaardigheden en mediawijsheid, stellen we hen in staat om succesvol en betekenisvol bij te dragen aan de maatschappij.
Het gratis startpakket digitale geletterdheid voor scholen: wat zit erin?
Het startpakket digitale geletterdheid van dé codeerschool biedt alles wat je nodig hebt om digitale vaardigheden in het basisonderwijs en voortgezet onderwijs op gang te brengen. Leerkrachten kunnen met dit startpakket zelfverzekerd een eerste les digitale geletterdheid geven. Zo kunnen leerlingen hun eerste stappen zetten richting ICT-vaardigheden en mediawijsheid. Het pakket bevat onder andere:
- Inspiratie-/bewustwordingssessie digitale geletterdheid: krijg een helder beeld van wat digitale geletterdheid inhoudt, waarom het belangrijk is en hoe je er gemakkelijk mee aan de slag kunt.
- Nulmeting digitale geletterdheid: breng de huidige stand van zaken in kaart om gerichte stappen te zetten voor ontwikkeling van het lerarenteam.
- Poster met stappenplan voor leerkrachten: een handig overzicht om direct mee aan de slag te gaan in de klas.
- Mystery item, mok en pen in een tas.
- Checklist digitale geletterdheid: alles in één overzicht waar je op moet letten bij de implementatie van digitale geletterdheid in het onderwijs. Deze krijg je direct toegestuurd na het aanmelden!
Waarom kiezen voor het startpakket digitale geletterdheid van dé codeerschool?
Bij dé codeerschool begrijpen we dat het implementeren van digitale geletterdheid in het onderwijs een uitdaging kan zijn. Daarom hebben we op basis van onze ervaringen dit kosteloze startpakket samengesteld om basisscholen en middelbare scholen te helpen een vliegende start te maken. Ons pakket biedt niet alleen de juiste materialen, maar ook de begeleiding die nodig is om digitale geletterdheid structureel op te nemen in het curriculum. Wil je meer weten over onze expertise op het gebied van digitale vaardigheden en ICT in het onderwijs? Dat lees je hier.
Hoe vraag je als school het startpakket digitale geletterdheid aan?
Het aanvragen van het startpakket digitale geletterdheid is eenvoudig en kosteloos. Vul hier het aanvraagformulier in. Wij zorgen er dan voor dat jij en jouw team snel aan de slag kunnen met digitale vaardigheden in het onderwijs.
Wacht niet langer en zet vandaag nog de eerste stap richting een toekomstbestendige school. Met het gratis startpakket digitale geletterdheid van dé codeerschool heb je alles in handen om digitale geletterdheid een plek te geven binnen jouw onderwijs.
De voorwaarden? De aanvrager is een ICT-coördinator, directeur of bestuurder en jullie zijn van plan serieus aan de slag te gaan met digitale geletterdheid in het onderwijs. Samen zorgen we zo voor meer kansengelijkheid.
Vraag direct hier het gratis startpakket aan en ontdek hoe jouw school succesvol kan starten met digitale geletterdheid en digitale vaardigheden.
Vragen van scholen over digitale geletterdheid
We ervaren dat scholen veel vragen hebben rondom digitale geletterdheid en het implementeren ervan. Dit maakt tevens dat de implementatie van digitale geletterdheid bij veel scholen onvoldoende op gang komt. Daarom delen wij deze vragen, en beantwoorden wij deze graag voor je in een persoonlijk gesprek of via Digital Monday. Een greep uit de vragen die we horen:
- Hoe kan digitale geletterdheid effectief worden geïntegreerd in het (speciaal) basisonderwijs?
- Wat zijn de voordelen van een startpakket digitale geletterdheid voor scholen?
- Hoe implementeer je digitale geletterdheid op de onderbouw?
- Ik wil alleen lessen in mediawijsheid, kan dat?
- Hoe weet ik of de ICT-vaardigheden van de leerkrachten voldoende zijn om les te geven?
- Hoe voldoe ik aan de concept kerndoelen digitale geletterdheid van het SLO?
- Ik wil digitale geletterdheid integreren maar mijn team niet. Hoe ga ik hiermee om?
- Moeten middelbare scholen ook lessen in digitale geletterdheid aanbieden?
Elke maandag beantwoorden wij in de video’s van Digital Monday prangende vragen van leerkrachten, i-coaches, directeuren en bestuurders op onze socials. Tijdens Digital Monday bespreken we bijvoorbeeld onderwerpen als het verhogen van digitale geletterdheid in de onderbouw, de rol van leerkrachten bij het implementeren van ICT-vaardigheden, en hoe je kunt voldoen aan de kerndoelen van het SLO.
Wil jij Digital Monday volgen om antwoord te krijgen op vragen die leven, of wil jij zelf een vraag een sturen? Dat kan hier.