Elke stap telt, zeker de eerste.
Of je nu net begint met oriënteren of al midden in een visietraject zit: weten waar je staat geeft richting en rust.
Bij Dé Codeerschool denken we graag met je mee. We hebben al meer dan 1000 scholen geholpen om de juiste stappen te zetten, samen, praktisch en op maat. Zo zorgen we ervoor dat digitalisering geen extra last wordt, maar juist een krachtige ondersteuning van jullie onderwijs.
Samen bouwen aan de basis voor digitale geletterdheid
Scholen willen wel aan de slag met digitale geletterdheid, maar weten vaak niet waar ze moeten beginnen. Daarom starten we samen met twee cruciale eerste stappen:
Deze combinatie zorgt voor draagvlak, focus en richting. Zonder dit fundament blijft het vaak bij goede bedoelingen. Met ons zet je direct concrete stappen.
Wat we doen in stap 1:
Samenstelling van een werkgroep met kartrekkers uit jouw team
Nulmeting bij teamleden (en evt. leerlingen)
Analyse van bestaande inzet en digitale middelen
Visuele rapportage + praktisch advies voor vervolgstappen
Van intentie naar uitvoering: maak digitale geletterdheid structureel
Zonder heldere visie en beleid blijft digitale geletterdheid vaak iets vrijblijvends. In deze stap vertalen we samen jullie ambities naar een concreet plan dat richting geeft en gedragen wordt door het team.
We helpen jullie keuzes te maken:
Wat willen we leerlingen meegeven?
Werken we met een methode of maken we zelf een leerlijn?
Hoe zorgen we voor draagvlak in het hele team?
Met een goed fundament neem je het hele team mee en voorkom je versnipperde of tijdelijke aanpakken.
Samen ontwikkelen van een gedragen visie op digitale geletterdheid
Omzetten van visie naar beleidsplan en praktische afspraken
Keuzes maken over inzet van methodes en leerlijnen
Inbedding in bredere schoolontwikkeling en professionalisering
Wanneer je voor toekomstbestendig onderwijs gaat maar je hebt op het gebied van digitale geletterdheid niet de nodige skills in huis…dan bel je dé codeerschool! Zij maakten voor ons een realistisch en haalbaar beleidsplan op maat. Wij gingen van DG-druk naar DG-ondersteuningsgeluk!
De Watermolen
Dé codeerschool zorgt bij ons al een paar jaar naar volle tevredenheid voor vaste leerkrachten digitale geletterdheid. Ze zijn écht onderdeel van het team! Er is veel flexibiliteit en ze zijn zeer oplossingsgericht. Ze zijn van grote meerwaarde voor onze school!
IKC Het Talent
Alweer 2 jaar hebben wij lessen van docenten van dé codeerschool. Leerlingen krijgen écht nieuwe vaardigheden mee en leren op een andere manier kijken naar vraagstukken Ook is er differentiatie; iedere leerling komt tot zijn recht. Wat betreft digitale geletterdheid is dé codeerschool een must voor iedere school!
De Spiegel & De Gouw
Van visie naar praktijk: ontwikkel een leerlijn die werkt
Een visie is pas waardevol als deze leidt tot concreet onderwijs. In deze stap vertalen we het beleid naar een doorlopende leerlijn: een samenhangend aanbod dat past bij jullie leerlingen en team.
Of je nu kiest voor een bestaande methode, of zelf iets wilt ontwikkelen we helpen je met structuur, afstemming op de kerndoelen en integratie in bestaande vakken.
Wat we doen in stap 3:
Ontwikkelen of kiezen van een leerlijn digitale geletterdheid
Koppeling met kerndoelen en bestaande vakken
Advies over inzet van methodes of maatwerk
Aansluiting zoeken bij projecten, thema’s of zaakvakken
Van leerlijn naar structuur voor een blijvend effect
De leerlijn staat, het onderwijs is vormgegeven nu is het tijd om te zorgen dat digitale geletterdheid niet afhankelijk blijft van losse initiatieven of een paar betrokken collega’s.
In deze stap helpen we je om digitale geletterdheid stevig te verankeren in de organisatie. We zorgen dat de leerlijn geborgd is in de jaarplanning, overlegmomenten en teamstructuur zodat het onderdeel wordt van hoe jullie als school werken.
Opnemen van de leerlijn in het jaarplan en studiedagen
Afspraken vastleggen over evaluatie, monitoring en bijstelling
Organiseren van schoolbrede activiteiten (bijv. mediawijsheidweek)
Adviseren over taakverdeling, eigenaarschap en continuïteit bij personeelswissels
Zorg dat elke leerkracht digitaal vaardig én gemotiveerd voor de klas staat
De structuur staat, de leerlijn ligt er nu is het tijd om het team in positie te brengen. Want zelfs met de beste planning valt digitale geletterdheid stil als leerkrachten zich onzeker voelen.
In deze laatste stap zorgen we dat het team zich bekwaam voelt en energie krijgt om digitale geletterdheid echt vorm te geven. We combineren praktijkgerichte trainingen, co-teaching en online ondersteuning altijd afgestemd op de behoefte in jullie team.
Scholingsplan op maat, gebaseerd op de nulmeting en schoolvisie
Workshops op school: praktisch, interactief en direct toepasbaar
Online trainingen via ons e-learning platform
Co-teaching en coaching on locatie voor extra vertrouwen
Kick-off moment met het hele team om het traject krachtig te starten
Digitalisering is overal: thuis, op het werk en zeker ook op school. Juist daarom is het essentieel dat leerlingen leren omgaan met de eindeloze stroom aan informatie, technologie en invloeden die hen dagelijks bereikt.
Digitale geletterdheid is meer dan ‘goed met computers kunnen omgaan’. Het gaat over kritisch denken tijdens het maken van een werkstuk, het herkennen van misinformatie. Maar ook het veilig navigeren in een online wereld waarin cyberpesten en AI-gegenereerde beelden de norm kunnen worden.
De volgende generaties verdienen kaders én begeleiding om hier veilig, verantwoordelijk en zelfverzekerd mee om te leren gaan.
Moderne, digitale lesmaterialen maken leren niet alleen leuker, maar ook effectiever. Ze kunnen taal- en rekenachterstanden helpen verkleinen, juist bij leerlingen die minder geprikkeld raken door traditionele methodes.
Bij dé Codeerschool bieden we maatwerk. Maatwerk dat past bij jullie leerlingen, leerkrachten en de uitdagingen op school. Met coaching en vakleerkrachten die ondersteunen bij implementatie. En vooral: digitalisering die niet zorgt voor méér werkdruk, maar juist ontzorgt en ondersteunt.
We hebben de volgende voorbeeldlessen …. & … gemaakt. Deze zijn geintegreerd in methodes als DIGIT maar ook als losse les te gebruiken.
Onze implementatie bied ontzorging in de vorm van lesmaterial, maar ook door vakdocenten beschikbaar te stellen om deze lessen aan te bieden. Op deze manier garanderen we de kwaliteit van de lessen, terwijl we ook nog eens de scholen kunnen ontzorgen en coachen in deze transitie.
NOG NIET BESTAAND? MOET HERSCHREVEN WORDEN OP BASIS VAN INFO RONDOM NIEUWE LESSEN, ANDERS OFFLINE VOOR NU?
Volg de checklist implementatie digitale geletterdheid en maak een vliegende start!
Dé codeerschool vindt dat elke leerling een kansrijke toekomst verdient door sterke digitale vaardigheden.
Vind jij dat ook? Neem dan vrijblijvend contact op met dé codeerschool om de mogelijkheden te bespreken en een startmeting te verrichten.
Vragen? Stuur ons een bericht.