Onze expertise

Jij bent op zoek naar deskundigheid en een bewezen aanpak. Die kunnen wij bieden. 

Onze aanpak in digitale geletterdheid is wetenschappelijk onderbouwd, altijd actueel en gericht op maatwerk voor elke onderwijsinstelling.

Honderden scholen hebben al ervaren hoe onze aanpak met op maat gemaakte oplossingen hen volledig ontzorgt op het gebied van digitale geletterdheid.

Door onze samenwerking met toonaangevende partners zoals het Ministerie van Onderwijs, Microsoft, Malmberg en Instruct, bieden we betrouwbare en innovatieve oplossingen en streven we naar digitale gelijkheid en zelfredzaamheid door in heel Nederland het kernvak digitale geletterdheid succesvol te implementeren.

Weet je niet waar te beginnen? Plan een nulmeting of een adviesgesprek in, of schrijf je klas in voor Microsoft Dream Space!

Starten met digitale geletterdheid: een stappenplan

Het implementeren van digitale geletterdheid in het onderwijs kan soms complex lijken, vooral wanneer er binnen het schoolbestuur verschillende meningen bestaan over het belang ervan. Om deze uitdaging te overwinnen, kan het nuttig zijn om gebruik te maken van bewezen verandermethodieken, zoals de acht stappen van Kotter. De eerste drie stappen vormen een klimaat voor verandering:

  • gevoel van noodzaak versterken
  • een leidend team vormen
  • een juiste visie & strategie ontwikkelen
 

Pas daarna betrek je de school of scholengroep bij het proces en rust je ze uit met de juiste tools, implementeer je de verandering van borg je het.

Een beproefd stappenplan met praktische tips en handvaten vind je in onze whitepaper. Ontvang deze vandaag nog!

 

Wat is digitale geletterdheid?

Digitale geletterdheid omvat kennis van digitale technologie en de vaardigheden om hiermee actief en bewust om te gaan. Deze competenties zijn cruciaal in de samenleving van vandaag en morgen waarin jongeren dagelijks navigeren en informatie uitwisselen.

Maarliefst 66% van de leerlingen krijgt een digitaal georiënteerde baan die nu nog buiten ons voorstellingsvermogen ligt.

In 2025/2026 wordt dit kernvak onderdeel van de examens in het voortgezet onderwijs, en hier moeten leerlingen op voorbereid worden.

Scroll verder en lees meer over de drie domeinen van digitale geletterdheid:

  • Praktische kennis & vaardigheden
  • Ontwerpen & maken
  • Wisselwerking tussen technologie, media, de mens en de samenleving

Waarom digitale geletterdheid urgent is voor scholen

Een checklist digitale vaardigheden is onbetrouwbaar en onvolledig

Mediawijsheid in het onderwijs: leerlingen leren navigeren op het internet

Structurele samenwerking in digitale geletterdheid in het onderwijs: dé codeerschool en Uitgeverij Instruct bundelen krachten

Digitale geletterdheid implementeren: maak een vliegende start met ons gratis startpakket voor scholen

Whitepaper digitale geletterdheid: gratis checklist en stappenplan voor (speciaal) basisonderwijs en voortgezet onderwijs

Praktische kennis & vaardigheden

Domein A: praktische kennis & vaardigheden gaat om hoe leerlingen digitale systemen functioneel in kunnen zetten, ze doelgericht navigeren in het digitale media- en informatielandschap voor het verwerven en verwerken van informatie, hoe ze veilig om kunnen gaan met digitale systemen, data en de privacy van zichzelf en anderen en hoe ze deze data en dataverwerking kunnen gebruiken. Tevens leren ze hoe AI-systemen werken.

De kerndoelen binnen dit domein zijn daarom:

  1. Digitale systemen
  2. Digitale media en informatie
  3. Veiligheid en privacy
  4. Data
  5. Artificiële intelligentie (AI)
 

Ontwerpen en maken

Het domein B: ontwerpen en maken gaat om het gebruik van digitale technologie en programmeren voor het creatief vormgeven en realiseren van digitale producten.

De kerndoelen binnen dit domein zijn daarom:

  1. Creëren met digitale technologie
  2. Programmeren
 

Wisselwerking tussen technologie, media, de mens en de samenleving

Dit domein, C, gaat over hoe digitale tools ons en onze wereld beïnvloeden, en hoe we daarmee omgaan en erop reageren.

De kerndoelen binnen dit domein zijn daarom:

  1. Digitale technologie, jezelf en de ander
  2. Digitale technologie, de samenleving en de wereld
"Van DG-druk naar DG-ondersteuningsgeluk"

Wanneer je voor toekomstbestendig onderwijs gaat maar je hebt op het gebied van digitale geletterdheid niet de nodige skills in huis…dan bel je dé codeerschool! Zij maakten voor ons een realistisch en haalbaar beleidsplan op maat. Wij gingen van DG-druk naar DG-ondersteuningsgeluk!

Ellen Brand van De Watermolen met Dé Codeerschool
Ellen Brand

De Watermolen

"Van grote meerwaarde voor onze school!"

Dé codeerschool zorgt bij ons al een paar jaar naar volle tevredenheid voor vaste leerkrachten digitale geletterdheid. Ze zijn écht onderdeel van het team! Er is veel flexibiliteit en ze zijn zeer oplossingsgericht. Ze zijn van grote meerwaarde voor onze school!

Tevreden klant Pieter Bosman van IKC het talent schrijft review over diensten Dé Codeerschool
Pieter Bosman

IKC Het Talent

"Dé codeerschool is een must voor iedere school!"

Alweer 2 jaar hebben wij lessen van docenten van dé codeerschool. Leerlingen krijgen écht nieuwe vaardigheden mee en leren op een andere manier kijken naar vraagstukken Ook is er differentiatie; iedere leerling komt tot zijn recht. Wat betreft digitale geletterdheid is dé codeerschool een must voor iedere school!

Dennis Brand De Spiegel & De Gouw
Dennis Brand

De Spiegel & De Gouw

Onze webinars

Dit is hoe we het gemakkelijker voor je maken: het delen van informatie tijdens webinars. In één uur krijg je in onze webinars praktische handvaten die je direct kunt toepassen. 

Onze webinars spelen in op de uitdagingen waar scholen vandaag de dag mee te maken hebben – van digitale geletterdheid en social media tot effectief gebruik van technologie in de klas. We ondersteunen zo scholen bij het maken van geïnformeerde keuzes die hun leeromgeving verbeteren. Bekijk hier welk webinar op de planning staat!

 

Onze partners

Samen met toonaangevende partners bereiken we meer. Deze sterke samenwerkingen sterken ons in de missie om elke leerling, ongeacht achtergrond, voor te bereiden op een wereld waar de technologie van morgen centraal staat.

Zo bereiken we meer gelijke kansen voor leerlingen en hun toekomstige carrières. Want 2/3e krijgt een baan die we ons nu nog niet kunnen voorstellen.

 

 

Blog

Laat je inspireren en ontwikkelen met onze verhalen, informatie, tips en actualiteiten.

Ex leerkracht stimuleert lesgeven in digitale geletterdheid en geeft het voorbeeld bij het implementatietraject
Beperkingen checklist digitale geletterheid
Leerling werkt achter laptop en leert betrouwbare bronnen herkennen op het internet voor mediawijsheid in het onderwijs
digitale geletterdheid implementeren bij scholen doen we samen met dé codeerschool en instruct

Laat je inspireren door ons team

Dé codeerschool vindt dat elke leerling een kansrijke toekomst verdient door sterke digitale vaardigheden.

Vind jij dat ook? Neem dan vrijblijvend contact op met dé codeerschool om de mogelijkheden te bespreken en een startmeting te verrichten.

Volg ons op LinkedIn!

Volg ons op LinkedIn voor updates, waardevolle inzichten en tips van onze experts.

Zo helpen wij jou om op de hoogte te blijven van de nieuwste actualiteiten en ontwikkelingen. Sluit je aan bij onze community en mis niets van wat er speelt rondom digitale geletterdheid!